Schaapskooi

Dinsdag, 5 maart 2024

Wekelijks GRATIS bij u bezorgd in de gemeente Heerde, Epe en Hattem

Anton Pieck Museum in Hattem

Anton Pieck Museum in Hattem
Redactie: onbekend

Hattem is één van de vele toeristische plekken in Gelderland. Met een inwonersaantal van iets meer dan 12.000, heeft het stadje opvallend veel musea. Zo is er het Bakkerijmuseum, het Voerman Museum en ook het Anton Pieck Museum. Het Anton Pieck Museum past prima bij de uitstraling van Hattem en is erg populair.

Anton Pieck

Hoewel het museum in hun eigen stad staat, zullen veel jongeren uit Hattem niet meer weten wie Anton Pieck is. Niet zo verwonderlijk: zijn overlijden is inmiddels al meer dan 30 jaar geleden. Toch kan het haast niet dat ook de jongste generaties niet ooit eens een tekening of schilderij van Anton Pieck gezien heeft. Daarnaast is de Efteling bij iedereen bekend. En de Efteling en Anton Pieck zijn nauw verbonden. Vrijwel het gehele sprookjesbos is ontworpen door Anton Pieck. Anton Pieck was een begenadigd tekenaar die al op jonge leeftijd docent tekenen werd. Dit heeft hij 40 jaar volgehouden. In de tussentijd was hij druk bezig met zijn eigen persoonlijke werken, de uitgifte van prachtige geïllustreerde boekwerken en vooral het ontwerpen van de Efteling heeft veel tijd gekost. Uiteindelijk is Anton Pieck in 1987 overleden, maar tot op zijn laatste dag heeft hij nog getekend. Zijn oeuvre is overweldigend en erg herkenbaar. In de meeste tekeningen en schilderen, alsmede de hele stijl van het sprookjesbos in de Efteling straalt romantiek en nostalgie uit. Het werk bestaat uit tekeningen, reistekeningen, olieverfschilderijen, litho's, etsen en houtsnedes. Daarnaast zijn de typische Anton Pieck tekeningen op tal van accessoires afgebeeld, zoals mokken, koektrommels en geboortekaartjes.

Het museum

Het omvangrijke werk van Anton Pieck is opgeslagen en uitgestald in het Anton Pieck Museum in Hattem. Naast het werk van Anton Pieck vinden er met enige regelmaat ook tentoonstellingen plaats van ander kunstenaars. Dat het museum in Hattem staat, heeft een bijzondere reden. In de levensgeschiedenis komt Hattem immers niet voor. Toen in 1980 het plan voor een Anton Pieck Museum werden gelanceerd, vond Anton Pieck het eerst maar niets, maar wende hij later aan het idee. Een museum ter ere van hem mocht, maar dan wel op de voorwaarde dat de locatie ver bij zijn woonplaats uit de buurt zou liggen. Hij voorzag al dat hele bussen met toeristen na een museumbezoek zijn woonhuis zouden opzoeken. Vandaar dat in 1984 in het bijzijn van Anton Pieck, het museum door prinses Margriet geopend werd in Hattem.

Museum bezoeken

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en is tevens met een combinatiekaart voor alle andere musea in Hattem te bezoeken. Met een sim only kan gemakkelijk in Google de route door Hattem uitgestippeld worden naar andere musea en bezienswaardigheden. Het museum heeft een uitgebreide museumwinkel waar allerlei Anton Pieck materiaal gekocht kan worden. Hiervoor hoeft niet perse het museum bezocht te worden.