In de zoektocht naar nieuwe en schone energiebronnen ontstaat er in Nederland een nieuw fenomeen: de lokale energiecoöperatie. Door lokale energie te overwegen bij het energie vergelijken, kan eenvoudig voor groene energie worden gekozen, maar ook het daadwerkelijk geïnvesteerd worden in duurzame, lokale energiebronnen. Ook in Heerde is sinds 2017 een lokale energiecoöperatie actief: Heerde Energiek.
Wat doet Heerde Energiek?
Zoals de meeste lokale energiecoöperaties in Nederland is ook Heerde Energiek opgericht door enthousiaste inwoners van het dorp, met steun van de raadscommissie Duurzaam. Doel is om alle inwoners van Heerde bewust te maken van het belang van groene energie en dat bewoners zelf hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. De vrijwilligers van de coöperatie zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden van duurzame energie en helpen mee met het organiseren van duurzame wijkinitiatieven. Verder is Heerde Energiek bezig om zelf groene energie te produceren voor Heerde. Er lopen projecten voor het plaatsen van zonnepanelen en ook kan in Heerde gekozen worden voor energie uit waterkracht.
Plaatsen van zonnepanelen
Een initiatief van Heerde Energiek is het plaatsen van zonnepanelen op diverse locaties in Heerde. Zo kunnen bewoners van het dorp profiteren van zonne-energie, bijvoorbeeld wanneer zij zelf niet in staat zijn om zonnepanelen op hun eigen dak te plaatsen. De zoektocht naar geschikte locaties voor zonnepanelen heeft wel even geduurd. Maar sinds 2019 is Heerde Energiek ook daadwerkelijk uit de startblokken gekomen met het plaatsen van zonnepanelen. Inmiddels zijn er op drie locaties in Heerde daken met zonnepanelen waar de coöperatie zonne-energie opwekt. Een vierde locatie wordt binnenkort opgeleverd. De coöperatie heeft momenteel 115 leden die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen. Voor 62 leden is energie vergelijken niet meer nodig. Zij nemen ook daadwerkelijk zonne-energie af. Het voordeel hiervan is dat zij exact weten waar hun energie vandaan komt en dat hun energie 100 procent schoon is.
Energie uit waterkracht
Energieopwekking door middel van waterkracht komt in Nederland weinig voor. Nederland is hier nu eenmaal te plat voor. Waterkracht komt vooral voor in bergachtige landen waar veel watervallen en snelstromende rivieren zijn. Maar in Heerde wordt energie ook met waterkracht opgewekt. Heerde heeft namelijk een watermolen. In 2018 heeft Heerde Energiek een generator aan de watermolen gekoppeld. Hierdoor kan de watermolen, wanneer deze in gebruik is, ook energie opwekken. Ook waterkrachtenergie kan door de inwoners van Heerde worden afgenomen.
Lid worden van Heerde Energiek
Iedere inwoner van Heerde mag lid worden van energiecoöperatie Heerde Energiek. Het lidmaatschap kost € 25,- per jaar. Het is ook mogelijk om als kleine of grote onderneming in Heerde mee te doen. Leden profiteren van veel lagere energiekosten en gegarandeerd lokale groene energie uit Heerde.